Blueberry

Hollannissa syntynyt, Ranskassa ikänsä asunut ja elokuvauransa tehnyt Jan Kounen kohautti piirejä kokonaiseen sukupolveen vaikutuksen tehneellä lyhytelokuvalla Vibroboy. Kounenin esikoinen…

Blueberry

Hollannissa syntynyt, Ranskassa ikänsä asunut ja elokuvauransa tehnyt Jan Kounen kohautti piirejä kokonaiseen sukupolveen vaikutuksen tehneellä lyhytelokuvalla Vibroboy. Kounenin esikoinen on mitaltaan vain puolituntinen, mutta sillä on spektaakkelin sielu, se on toteutettu cinemascopena ja dobly digitaalina (mikä ei ollut 90-luvun alussa ollenkaan tavallista), itsetietoisesti elokuvan rajoja venytellen. Kounen vieraili Helsingissä Vibroboyn kanssa 1993, ja päätyi saman tien mukaan festivaalin legendaariselle Tallinnan risteilylle mm John Woon ja Pariisin pahojen poikien sisäpiiriin Kounen tapaan kuuluvan Gaspar Noen (Carne, Yksin kaikkia vastaan, Irreversible) kanssa.

Kounen vieraili Helsingissä toisen kerran Dobermann –toimintaelokuvan kanssa 1997. Räyhäkkä teos aiheutti maailmalla äkkipikaisia reaktioita. Miramax-moguli Harvey Weinstein syöksyi elokuvan katselusta ulos heti alkutekstien jälkeen – ostaakseen Amerikan oikeudet ennen kuin kukaan muu ehtii tekemään tarjouksia. Dobermannin pääosassa riehuu Vincent Cassell. Tarina perustuu Joel Houssinin romaanisarjaan. Puolitoistatuntinen vuoristoratamaisesti etenevä elokuvakiituri ehtii ryöstää lukuisia pankkeja ja tuhota kaiken vastaantulevan, ennen kuin koko juttu räjähtää käsiin.

Kounen käynnisti Blueberry –projektin heti Dobermannin jälkeen. Mittavan spektaakkelin saattaminen ensi-iltaan vei yli kuusi vuotta.

JEAN GIRAUD

1938 syntynyt Giraud on yksi maailman merkittävimpiä sarjakuvan tekijöitä. Giraudin ja Jean-Michel Charlierin (1924-1989) BLUEBERRY sarjakuva alkoi ilmestyä Pilote –lehdessä 1963. Ranskassa on ilmestynyt jo 28 albumia ja lisäksi toistakymmentä albumia spin-offeja nimillä Marshall Blueberry ja Nuori Blueberry. 1980-luvulla Giraud eli ja työskenteli Yhdysvalloissa. Hän piirsi mm. Stan Leelle Silver Surfer –sarjaa. Hollywood kiinnostui Blueberrystä. Giraud myi oikeudet. Walter Hillin piti ohjata elokuva, mutta lopulta projekti kaatui ja oikeudet palautuivat Giraudille.

Viime kesänä Suomessa vieraillut Giraudin kertoi projektista Rakkautta & Anarkiaa festivaalin lehdessä seuraavaa: ”En ole virallisesti projektissa mukana. Jan on hyvä ystäväni, ja toi käsikirjoituksen ensimmäisen version luettavakseni. Tein korjauksia Blueberryn elämäkerrallisiin yksityiskohtiin.”

”Kehotin Kounenia syventämään tietojaan shamanismista. Kuvausten aloittaminen siirtyi ja Kounen lähti saman tien Meksikoon Tara-ulma-ras-intiaaniheimon pariin. Hän kokeili kaktusuutteen vaikutuksia, ja palasi tuliaisinaan uusia visioita. Hän ilmoitti kuulleensa perulaisesta inkaheimosta, joka on vieläkin kehittyneemmällä shamanismin tasolla, ja lähti seuraavalla viikolla Peruun.”
Matkan tuloksena syntyi myös dokumenttielokuva Other Worlds (2001), joka kuvaa
Shipibos-Conibos-inkaheimon tapoja. Palattuaan Ranskaan Kounen pisti käsikirjoituksen uusiksi, ja sai viimein projektin liikkeelle.”

Giraud ylistää erityisesti ohjaajan visuaalista ilmaisukykyä. ”Blueberry ei ole klassinen sankari, ei arkkityyppi tai voittamaton supersankari. Hän etsii ratkaisuja tavoilla, jotka eivät välttämättä ole oikeudenmukaisia. Pääosan esittäjän ei tarvitse olla sarjakuvahahmonsa näköinen, sillä on turha tehdä elokuvaversiota yksi yhteen sarjakuvan kanssa. Kounenin oma tulkinta on mielenkiintoisempi.”
”Blueberry on upea kuvaus sukelluksesta shamanismiin, teholtaan samaa luokkaa kuin mitä Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu 2001 oli aikoinaan”, hehkuttaa Giraud.

Suomeksi on ilmestynyt yli 20 BLUEBERRY -albumia. Tuoreimpina LIKE julkaisee juuri ensi-illan aikaan uutuudet Viimeinen kortti ja Päätepiste.

Giraud tunnetaan myös nimellä Moebius. Moebius tekee tieteissarjakuvia, jotka liikkuvat ennen kaikkea korvien välisessä sisäisessä avaruudessa.

ENSI-ILTA

12.03.2013

Jan Kounen
122 min
2004
englanti
suomi
Ikäraja ei vielä tiedossa Sisältää seksiä
d

"Tuctr ali aeni sollicki muis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit."

- Time Magazine

d

"Duis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sollicki."

- Wired Magazine

d

"Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sle klic conse quat ipsutis sem nibh id elit. Duis selnbh."

- The Guardian