Grizzly Man

Oliko Timothy Treadwell nerokas luonnonsuojelija ja anarkistinen aktivisti, joka ratsasti julkisuuteen harmaakarhun harteilla vai kajahtanut entinen alkoholisti, joka jäi ystävikseen…

Grizzly Man

Oliko Timothy Treadwell nerokas luonnonsuojelija ja anarkistinen aktivisti, joka ratsasti julkisuuteen harmaakarhun harteilla vai kajahtanut entinen alkoholisti, joka jäi ystävikseen luulemiensa petoeläinten hampaisiin? Werner Herzogin hurjimmat elokuvat syöksyivät järjen rajamaille fiktion muodossa. Nyt Herzog tekee sen faktojen kanssa. Treadwell vietti kesänsä harmaakarhujen parissa vuodesta 1989. Minolta lainasi Treadwellin perustamalle Grizzly People -järjestölle kamerat. Tuloksena oli yli sata tuntia ainutlaatuista materiaalia karhuista niiden luonnollisilla asuinpaikoilla. Mukana on hurjia kosiokamppailuja sekä käpäläkalastuksen ja selänraaputuksen niksit.

Treadwell antoi karhututtavilleen nimet ja puhui niistä lempeän inhimilliseen sävyyn. Vailla ihmisseuraa vietettyjen kesien aikana kuvattu materiaali ryntää kaikkiin niihin paikkoihin, joihin mielikuvitus laukkaa ilman yhteiskunnan kahleita. Treadwellissa oli myös häikäilemättömän medianikkarin vikaa. Hänestä tuli talk-show-rumban vakiovieras aina Lettermanista lähtien. Toisinaan hänen mukanaan erämaassa oli tyttöystävä, joka pysytteli poissa linssin ulottuvilta. Seuralainen ei sopinut yksinäisen sankarin imagoon. Toisaalta Treadwell myös kiersi palkkiotta julistamassa kouluilla karhuystävällistä sanomaansa ja lumosi nuoret kuulijat pyyteettömällä esiintymisellään.

Herzog sai käyttöönsä Treadwellin kuvaaman materiaalin, joka muodostaa elokuvan selkärangan. Ohjaaja jäljittää Treadwellin käänteitä haastattelemalla läheisiä ja asinaosaisia. Toisten mielessä Treadwell elää sankarina, toisten mielestä hän sai ansionsa mukaan. Treadwellin legendaarisin otos on kuvattu linssisuojus päällä. Dokumentin moraalisia rajoja koetteleva elokuva ei ota selkeää kantaa siihen, oliko tapaus harmillinen menetys vai sallimuksen armelias sattumus.

Werner Herzog
103 min
2005
englanti
suomi, ruotsi
Ikäraja ei vielä tiedossa Voi aihetuttaa ahdistusta
d

"Tuctr ali aeni sollicki muis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit."

- Time Magazine

d

"Duis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sollicki."

- Wired Magazine

d

"Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sle klic conse quat ipsutis sem nibh id elit. Duis selnbh."

- The Guardian