Herra Ibrahim ja Koraanin kukkaset

Rue Bleue -katu, mennyt maailma Pariisin laidalla. "Yksitoistavuotiaana minä rikoin säästöpossuni ja lähdin huoriin..." Juutalaispoika Momo yrittää kovasti tulla mieheksi.…

Herra Ibrahim ja Koraanin kukkaset

Rue Bleue -katu, mennyt maailma Pariisin laidalla. “Yksitoistavuotiaana minä rikoin säästöpossuni ja lähdin huoriin…” Juutalaispoika Momo yrittää kovasti tulla mieheksi. Poika ystävystyy kulman kauppaa pitävän arabin kanssa. Ibrahimista tulee yksinäiselle pojalle isä. Kumpikin näkee elämän kokonaan uudessa valossa.

Paradis-huorakadulla elokuvan kohtausta varten vieraileva Brigitte Bardot (Isabelle Adjani) auttaa Ibrahimin oivallukseen: nyt tarvitaan punainen urheiluauto. Ei se mitään, vaikka kumpikaan ei osaa ajaa. Pian on edessä yhteinen matka Persiaan. Ibrahim opettaa momolle mistä islamin sufilaisessa versiossa on kysymys. Dervissit tanssivat ja kieppuvat itsensä syvempään tietoisuuteen.

Elokuvan pääosassa nähdään sadan elokuvan tähti, legendaarinen Omar Sharif. 10.4.1932 Alexandriassa syntynyt tähti on ehtinyt filmata noin 100 elokuvaa, ja aiheuttaa edelleen sydämentykytyksiä kautta maailman. Tohtori Zhivago ja Arabian Lawrence lienevät hänen elokuvistaan tunnetuimpia. Google antaa alle sekunnissa 247.000 viitettä Omar Sharifiin, jos kaipaat listätietoja.

Venetsian festivaaleille elämänurastaan Kultaisella Leijonall palkittu Omar Sharif häikäisee viisauksia latelevan Herra Ibrahimin roolissa: “Kaikki se mitä annat, on ikuisesti sinun; kaikki se mitä pidät itselläsi, sen sinä kadotat ikuisiksi ajoiksi” Legendaarisen näyttelijän tummat silmät iskevät yhä kipinää ja sanan säilä on fantastisessa terässä: “luksus onkin sitä, ettei näyteikkunassa eikä liikkeessä ole mitään, vaan kaikki on hinnassa”

Herra Ibrahim ja koraanin kukkaset on lämmin elokuva ystävyydestä ja elämän sisäisistä arvoista. Maailmalla rakastettu ja menestynyt elokuva perustuu Eric-Emmanuel Schmittin pienoisromaaniin, jonka LIKE julkaisee suomeksi 2005.

ENSI-ILTA

28.01.2005

Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran
Francois Dupeyron
94 min
2003
ranska, turkki
suomi
Ikäraja ei vielä tiedossa
d

"Tuctr ali aeni sollicki muis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit."

- Time Magazine

d

"Duis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sollicki."

- Wired Magazine

d

"Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sle klic conse quat ipsutis sem nibh id elit. Duis selnbh."

- The Guardian