
Konsertti
Maailmalla kiertää sitkea urbaanilegenda. Tarina huimasta Moskovan Bolshoin orkesterin Tsaikovski -konsertista Pariisissa. Paitsi että orkesteri ei ollut oikea Bolshoin orkesteri – vaan huijarijoukko entisiä muusikoita – joka oli paljon parempi kuin oikea Bolshoi!
Andrei Filipov (Alexei Guskov) oli kerran Venäjän juhlituin kapellimestari ja maailmalla tunnettu Tsaikovski -spesialisti. Hänen johtamansa Bolshoin orkesterin Tsaikovski –tulkinnat nousivat myyttiseen lentoon. Vanhan vallan romahduksen jälkeen hän työskentelee yhä Bolshoissa. Siivoojana.
Filipov varastaa Bolshoin orkesterille saapuvan esiintymiskutsun. Hän aikoo palata valokeilaan ja nostaa Tsaikovskin taas lentoon. Valon kaupungissa. Pariisissa. Edessä on vain pari haastetta. Muut poispotkitut alkuperäiset mestarisoittajat toimivat kuka missäkin puolivillaisessa tai melko laillisessa hommassa. Aikaa on vain pari viikkoa. Orkesteri on saatava kokoon – ja Pariisiin.
Ilman rahaa se on vaikeaa … Mutta mahdollista. Kapellimestari käy karhunpainiin kohtalon kanssa, apunaan paras ystävänsä, ambulanssikuski – sellisti Sacha. Sekä pahin vihollisensa, entinen Breznevin kätyri Gavrilov.
Miten Pariisin kuumin nuori viulistitähti Anne-Marie (roolissa Tarantinon Paskiaisten elokuvateatterinomistaja Melanie Laurent) saadaan suostumaan konsertin solistiksi?
Mikä salaisuus yhdistää kapellimestarin ja ykkösviulistin kohtalot. Kuinka vara-Bolshoin onnistuu sulattaa kopeiden pariisilaisten sydämet?
KONSERTTI sai maailman ensi-iltansa Rooman elokuvajuhlilla lokakuussa. Ranskan ensi-iltaon yli 450 esityskopiolla marraskuun alussa. Suomi on seuraava maa maailmassa, joka pääsee ilakoimaan Konsertin tahtiin. Suomen ensi-ilta 27.11.
Mihaileanu syntyi 1958 Bukarestissa. Hän joutui lähtemään Ceaucescun paratiisista 1980 ja päätyi Pariisiin. Maineikkaassa IHDECissä opiskellut ohjaaja/käsikirjoittaja Radu Mihaileanu nousi kansainväliseen ykkösdivisioonaan elokuvalla Elämän juna (Train de vie, Ranska 1998), joka palkittiin Venetsiassa ja voitti yleisöäänestyksen Sundance festivaaleilla.
Vuoteen 1941 sijoittuva Elämän juna kertoo valekarkoituksesta. Juutalaisia vankileirille kuljettanut juna veikin matkustajat Palestiinaan. Vies et deviens/ Live and Become (2005) voitti vuorostaan Berliinin elokuvajuhlien yleisöäänestyksen ja palkittiin mm parhan käsikirjoituksen Cesarilla, eli Ranskan Jussi -pystillä.
“Näina ankeina aikoina, janoan huumoria, janoan musiikkia, ja valoa. Haluan pitää pääni pystyssä. Mestarieni Chaplinin ja Lubitchin tapaan, pyrin tuomaan esiin sen että me olemme epätäydellisiä, mutta elossa, samaan aikaan barbareja sekä sivistyksen läpitunkemia. Ja joka tapauksessa, meissä (ihmisissä) on jotain suurta.” – Radu Mihaileanu