Luokka

Laurent Cantet’n nimi on ollut laadun tae jo pitkään. Vuonna 2000 Cantet’n Henkilöstöosasto (Ressources humaines) valittiin yleisön toimesta Rakkautta &…

Luokka

Laurent Cantet’n nimi on ollut laadun tae jo pitkään. Vuonna 2000 Cantet’n Henkilöstöosasto (Ressources humaines) valittiin yleisön toimesta Rakkautta & Anarkian Asia Meets Europe –sarjan parhaaksi elokuvaksi. Vuonna 2006 ohjaaja itse vieraili Helsingissä esittelemässä elokuvansa Kohti etelää.

Cantet’n lopullinen kansainvälinen läpimurto koitti tämän vuoden toukokuussa, kun Cannesin kilpailusarjan viimeisenä elokuvana esitetty Luokka sai Sean Penin johtamalta juryltä koko juhlien pääpalkinnon, Kultaisen Palmun.

Luokan lähtökohtana on elokuvassa itseään esittävän François Bégaudeaun poleeminen kirja opettajan työstään. Bégaudeaun teoksesta innostunut Cantet kokosi yhteen monikulttuurisen joukon 14- ja 15-vuotiaita ranskalaisnuoria ja kehitti heille sopivat roolit kuvauksia varten. Taustalla ovat tositapahtumat mutta kohtaukset on pitkälti improvisoitu.

Ranskankielisen nimensä mukaan pääosin neljän seinän sisällä tapahtuva Luokka kuvaa yhden tavallisen pariisilaisen koululuokan lukukautta.

Bégaudeau esittää innostavaa ja karismaattista opettajaa, jolla on toisinaan vaikeuksia saada pidettyä kuria luokassa. Bégaudeau kykenee laskeutumaan oppilaidensa tasolle niin hyvässä kuin pahassa. Vuoden loppua kohden jännitteet opettajan ja oppilaiden välillä kiristyvät aina tragedian partaalle. Etniseltä taustaltaan kirjavan luokan keskinäinen solidaarisuus on vahva, kun vastassa on seipään niellyt rehtori ja opettajakunta rangaistussanktioineen. Välinäytökset opettajainhuoneesta todistavat, että ei opettajillakaan helppoa ole.

Cantet on onnistunut hämmästyttävällä tavalla luomaan elokuvaan täysin autenttisen ilmapiirin. On vaikea uskoa, että kaikki näyttelijät ovat amatöörejä. Luokan nerokkuus piilee tavassa, jolla se samanaikaisesti kykenee ymmärtämään asioita sekä opettajien että oppilaiden näkökulmasta.

ARVOSTELUT

***** -Metro
***** -HBL
***** -AL
***** -FST5
****1/2 "Hieno ja ajatuksia herättävä elokuva" -IS
"Sen humanismi on niin kiihkeää: se on elokuvaa suurempaa" -Sight & Sound
"Huippusaavutus" -Suomen Kuvalehti
"Koskettavan ajankohtainen" -Opettaja-lehti

ENSI-ILTA

23.01.2009

Entre les murs
Laurent Cantet
131 min
2008
ranska
suomi, ruotsi
Ikäraja ei vielä tiedossa
d

"Tuctr ali aeni sollicki muis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit."

- Time Magazine

d

"Duis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sollicki."

- Wired Magazine

d

"Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sle klic conse quat ipsutis sem nibh id elit. Duis selnbh."

- The Guardian