Maalaukseen kadonnut nainen

”Maalaukseen kadonnut nainen” on tarina Watteaun maalausten mysteereihin hukuttautuvasta opiskelijasta, trilleri salatusta elämästä ja kätketyistä tunteista, sekä lumoavan elegantti kuvaus…

Maalaukseen kadonnut nainen

”Maalaukseen kadonnut nainen” on tarina Watteaun maalausten mysteereihin hukuttautuvasta opiskelijasta, trilleri salatusta elämästä ja kätketyistä tunteista, sekä lumoavan elegantti kuvaus Pariisin (taide)historiasta. Aika paljon saavutettu esikoisohjaukselta.

Ranskankielinen nimi Ce que mes yeaux ont vu (”se mitä silmäni ovat nähneet”) voisi viitata rationaaliseen “uskon mitä näen” -lähestymistapaan, mutta tässä elokuvassa katse löytää sisällöt pinnan alta. Englantilainen nimi Vanishing Point (“pakopiste”) viittaa kaukaisuudessa sijaitsevaa pisteeseen, jossa perspektiiviviivat näyttäisivät yhtyvän. Mutta eivät ne koskaan yhdy, ne vain lähenevät loputtomasti.

Elokuvan maalaukseen katoava nainen on taideopiskelija Lucie (häikäisevä Sylvie Testud; mm. Nöyrin palvelijanne, Piaf), joka on vakuuttunut sitä että Watteaun maalauksista löytyy avain taiteilijan salattuun rakkaustarinaan. Lucie lähestyy maalauksia samaan tapaan kuin murhapaikkaa tutkiva etsivä, varmana siitä että johtolankojen on löydyttävä, kun vain tutkii riittävän tarkasti.
Jean Antoine Watteau (1684-1721) syntyi ranskan Valenciennesissa. Hän pääsi Pariisin Akatemiaan 1712 ja loi tyylinsä hollantilaisten mestareiden henkeen. Watteau sai töitä lavastaja Claude Gillotilta, tutustui tuon ajan commedia dell´arte piireihin, ja ajautui sitä myötä polttavaan romanssiin kuninkaallisen teatterin ballerinnadiivan kanssa.
Ohjaaja Bartillat´n mukaan ”Watteau on täydellinen mysteerimaalari. Omituinen taiteilija oli salamyhkäinen ja epäsosiaalinen, hänellä oli tapana kadota ympäri Pariisia sijainneisiin ateljeihinsa, ja hänestä tiedetään hyvin vähän.” Bartillat käyttää Watteaun maalauksia kiehtovina portteina toisiin todellisuuksiin. Luovuus kuohuu pinnan alla kuin alati virtaava joki. Ja uskokaa tai älkää, myös Pariisin katukivien alla virtaa joki, pitkään katseilta kätketty Bievre.

ARVOSTELUT

**** "Upea Sylvie Testud tyrmää pääroolissa" -MeNaiset
**** -Voima
"Pariisin taidemaailman salaisuudet paljastuvat" -Gloria
"Hivelevän kaunis ja hallittu" -Aamulehti

ENSI-ILTA

05.09.2008

Ce que mes yeux ont vu
Laurent de Bartillat
Sylvie Testud, Jean-Pierre Marielle, James Thierrée, Agathe Dronne
88 min
2007
ranska
suomi, ruotsi
Ikäraja ei vielä tiedossa
d

"Tuctr ali aeni sollicki muis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit."

- Time Magazine

d

"Duis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sollicki."

- Wired Magazine

d

"Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sle klic conse quat ipsutis sem nibh id elit. Duis selnbh."

- The Guardian