Nuori Adam

Joki kantaa mukanaan unelmia, kätkee synkeät ja syntiset päämäärät ja tuo ne takaisin pintaan silloin kun haluaa. Alexander Trocchin 1957…

Nuori Adam

Joki kantaa mukanaan unelmia, kätkee synkeät ja syntiset päämäärät ja tuo ne takaisin pintaan silloin kun haluaa. Alexander Trocchin 1957 ilmestyneen Nuori Adam beat-romaanin on sanottu olevan skottien Sieppari ruispellossa. Yhtä helposti pulpahtaa mieleen Albert Camus´n Sivullinen. Hyvin visuaalisesti etenevän, juuri myös suomeksi ilmestyneen romaanin filmatisointia sai odottaa lähes puoli vuosisataa. Odotus kannatti. Mackenzie tavoittaa tarinan viiltävän ytimen.

Joe ajelehtii jokilaivan apumiehen hommiin paetessaan päätynyttä suhdetta Cathyn kanssa. Mutta jokilaivalla voi paeta vain kanavan rantojen rajoissa. Laivan omistavan pariskunnan aviovuode on kylmä. Joe kääntää pakonsa sisäänpäin ja upottaa vailla suunta olevan peräsimensä Ellan syliin. Miestään halveksiva Ella käyttää Joea oman tyytymättömyytensä hukuttamiseen.

Nuori Adam on raivoisien näyttelijäsuoritusten elokuva. McGregor tekee Joen osassa särmikkään ajelehtijan muotokuvan, eikä ujostele intiimejä paikkojaan kameran edessä. Emily Mortimer on Joen entinen nainen Cathy, joka joutuu hätkähdyttävällä tavalla kiisselin väärinkäytön uhriksi. Vielä voimakkaammin kankaalla hehkuu Tilda Swintonin Ella.

David Byrne loihti elokuvaan tarinan sävyille syvyyttä tuovan kauniin musiikin.

 

ROMAANI LEFFAN TAKANA: INTOHIMO VIE IHMISIÄ KUIN JOKI PROOMUA

1957 ilmestynyt Nuori Adam on skottien sieppari ruispellossa tai henry-miller-goes-jokilaiva. 1925 syntynyt kirjailija Alexander Trocchi oli skottilaisen ja italialaisen taustansa myötä levoton sielu. Beat-sukupolven lipunkantaja kasvoi Glasgowssa, flirttasi rivosti Pariisin kirjallisten avantgardepiirien kanssa ja muutti 1955 New Yorkiin. Alexander käytti heroiinia, eleli itsekin jokilaivalla, heilui leonard Cohenin, William Burroughsin ja Norman Mailerin kanssa – ja heitti sitten huhujen mukaan yliannoksen vauhdittamana hokkarit nurkkaan 60-luvulla Englannissa. Jäljelle jäi romaani Nuori Adam.

Toisaalta, Alexander Trocchi alias Frances Lengel eleli mitä ilmeisimmin vuoteen 1984 saakka. Totuus on aina niin monimuotoinen. Jos haluatte katsoa lisää, Google antaa noin 18.700 Alexander Trocchi –viitettä alle sekunnissa. Hakua odotellessa voi miettiä jokilaivan hidasta kulkua, kanavan juoksun rytmittämää yltyvää himoa, petosta, synkeiden salaisuuksien painolastia. Köyrimistä kanavan laidalla, auton alla, kiisselin peitossa, rannalla, missä vain.

Trocchin romaani puhuttelee visuaalista mieltä. Leffaversiota sai silti odottaa puoli vuosisataa. Skottiohjaaja David Mackenzie sai keskeisiin rooleihin Tilda Swintonin ja Emily Mortimerin kaltaisia kykyjä, ja hyvä niin, mutta projektista tuli kuuma kun Ewan McGregor hyppäsi päärooliin ja David Byrne innostui tekemään musiikin.

Ewan McGregorin mukaan Trocchi ei aluksi saanut romaaniaan millään julki: ”Sitten Pariisissa joku lupasi julkaista sen – jos seksiä olisi kuuden sivun välein. Hän tuhosi oman työnsä saadakseen sen julki. Sitten hän poisti suurimman osan pornosta ja julkaisi sen uudelleen. No, ei se nyt ihan kaikkea poistanut….”

Trocchi on mieltynyt nimikepposiin. Nuori Adam kertoo tarinan, jossa ei ole yhtään Adam –nimistä henkilöä. Ewan McGregorilta käsikirjoituksen saanut ja jokilaivan kipparin saappaisiin hetimiten hypännyt Peter Mullan sanoo näin: ”Kirjassa kiehtoo sen häpeämätön epä-alyllisyys. Pidin siitä ja halusin tehdä jotain Ewanin kanssa. Kaikki olettivat, että Ewan McGregor esittää elokuvassa Adamia. `Ei, hän on Joe´, kerroin kaikille. No minäkö sitten esitän Adamia, ne kysyivät. Minä olen Les. No kuka esittää Adamia?, ne kysyivät. Ei kukaan.

Minusta kyseessä on Aatami ennen Eevaa. Mies kaikkein yksinäisimmillään. Tulkintani voi olla täyttä puppua”, pohdiskelee Mullan.

”Epäilen että se oli Trocchin älynväläys”, kuittaa McGregor: ”Hän halusi ihmisten ihmettelevän, miksi nimi on Nuori Adam. Juttelin asiasta pikku-Jimiä esittävän Jackin kanssa. Hän sanoi, että sehän on Cathien vauva. Nuori Adam voi olla Cathien syntymätön lapsi. 10-vuotias sanoi sen. Uskomaton juttu lapsen suusta.”

Nuori Adam kertoo himosta joka vie ihmisiä kuin joki proomuja: ”Tuntui kuin joku olisi kaatanut lämmintä vettä niskaani, ja sitä valui rintaani ja selkääni pikin reisiini, sääriini ja nilkkoihini. Mutta tuntemus ei hävinnyt minnekään tai jättänyt minua hytisemään kylmästä niin kuin vesi olisi tehnyt. Se viipyi ihollani muistuttaen hänestä. En saanut silmiäni irti Ellasta, ja silloinkin kun katsoin alas kastaakseni leipää keittoon, olin yhä tietoinen hänestä.”

Teksti on intensiivistä jo paperilla. Katsomossa saa pidätellä henkeään kun Tilda Swinton ja Ewan McGregor tekevät siitä lihaa ja verta.

ARVOSTELUT

“…a resonant, beautifully modulated relationships drama set amid the canals and gray stone buildings of early ´50s Scotland. Strongly cast, with an especially fine perf by Ewan McGregor as an amoral drifter caught up in a couple´s passionless marriage… film has an undercurrent of charged sexuality….” – Derek Elley/ VARIETY

“In present day terms, Joe might be regarded as a sociopath: but in this story, which Mackenzie´s scenesetting grounds in the literary culture of Trocchi´s 1950s, he registers as a classic existential anti-hero with a rootless nature and a dangerous readiness to follow the promptings of chance. His character carries echoes of… Camus´s Outsider and the troubled bohemian Trocchi himself… Collectors of McGregor full frontals are unlikely to complain. But the domestic spat where Joe brutally vents his frustration to long-suffering Cathy may be as shocking for McGregor fans as for lovers of custard” – Jonathan Romney/ SCREENDAILY

ENSI-ILTA

01.10.2004

Young Adam
David Mackenzie
Ewan McGregor, Tilda Swinton, Emily Mortimer, Peter Mullan, Jack Mcelhone, Therese Bradley
93 min
2004
englanti
suomi
Ikäraja ei vielä tiedossa Sisältää seksiä
d

"Tuctr ali aeni sollicki muis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit."

- Time Magazine

d

"Duis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sollicki."

- Wired Magazine

d

"Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sle klic conse quat ipsutis sem nibh id elit. Duis selnbh."

- The Guardian