Once

Runsas kolmekymppinen katusoittaja (Glen Hansard) laulaa ja soittaa kitaraa Grafton Streetillä Dublinin vilkkaalla ostosalueella. Hänen folk popia edustava musiikkinsa kertoo…

Once

Runsas kolmekymppinen katusoittaja (Glen Hansard) laulaa ja soittaa kitaraa Grafton Streetillä Dublinin vilkkaalla ostosalueella. Hänen folk popia edustava musiikkinsa kertoo rakkaudesta, kaipuusta, menetyksestä ja sydänsurusta, joista hän itsekin kärsii tyttöystävän karattua Lontooseen. Päivätöikseen hän korjaa ja huoltaa imureita ja asuu edelleen isänsä kanssa pölynimurikaupan yläkerrassa.

Alunperin tsekkiläinen nuori maahanmuuttajaäiti (Markéta Irglová) kulkee samoissa kortteleissa myyden vastaantulijoille kukkia elättääkseen pienen lapsensa ja äitinsä. Nuoren naisen tulevaisuus on vailla suuria suunnitelmia eikä hän tiedä mitä ajatella Tsekinmaalla asuvasta aviomiehestään.

Musiikin lumoama tyttö lähestyy eräänä myöhäisiltana soittajaa ja alkaa peräänantamatta kysellä ärsyttävyyteen saakka tämän lauluista ja elämästä. Seuraavana päivänä tyttö ilmestyy paikalle raahaten rikkinäistä pölynimuria perässään ja pariskunta päätyy yhteiselle lounaalle. Myös tyttö osoittautuu muusikoksi ja lounas etenee musiikkiliikkeen pianon koskettimien ääreen, jossa heidän musiikillinen yhteytensä sinetöidään.

Vaikka dueton välillä on selkeä ihastuksen kipinä päättää Hansard kokeilla onneaan muusikkona Lontoossa, eikä vähiten siellä asuvan ex-tyttöystävän takia. Muuttoa ennen on kuitenkin työstettävä demo-tallenne, jonka tekemiseen pestataan sekalainen trio suoraan kadulta sekä tietenkin tsekki-kaunotar. Suuret odotukset ja epävarmuus ovat läsnä äänityssessioissa, jotka lopulta vakuuttavat ainakin studion kyllästyneen isännän. Pääpari (heille ei elokuvassa ole annettu nimiä) kertoo tunteistaan häilyvän lyriikan ja täydellisesti muotoiltujen melodioiden avulla, mutta ovatko aika ja paikka kuitenkin heitä vastaan. ONCE ei ole perinteinen rakkaustarina vaan kertomus sattumalta syntyneestä luovasta kumppanuudesta ja sielujen sympatiasta eikä siinä nähdä keskivertoisia romanttisen musikaalin kliseitä. Ohjaajan luoma kuvio on konstailematon; kaksi ihmistä, muutama instrumentti eikä yhtään riitasointua.

Glen Hansard esitti pienen sivuroolin Foster Outspanina Alan Parkerin 1991 ohjaamassa The Commitmentsissa. Kumpikaan elokuvan pääosanesittajistä ei ole ammattinayttelijä vaan molemmat toimivat muusikkoina ja lauluntekijöinä. Hansard sekä/tai Irglova ovat säveltäneet ja esittävät, yhtä lukuunottamatta, ONCEn kaikki alkuperäiskappaleet. Loistava soundtrack sisältää kymmenkunta hilpeän surullista balladia, joista Falling Slowly voitti parhaan laulun Oscarin helmikuussa 2008. Kappale sekä koko soundtrack olivat ehdolla myös Grammy-palkinnon saajaksi. ONCE palkittiin Independent Spirit Awardsilla parhaana ulkomaisena elokuvana ja yleisöpalkinnolla sekä Sundancessa että Dublinin elokuvajuhlilla 2007.

Glen Hansard on irlantilaisen vuonna 1990 perustetun vaikutusvaltaisen indie rock bändin The Framesin keulahahmo ja perustajajäsen. ONCEn ohjaaja-käsikirjoittaja John Carney toimi bändin basistina vuosina 1991-93. Carneyn erikoisalaa ovat pienen budjetin tv- ja elokuvatuotannot ja hän on myös ohjannut monia musiikkivideoita.

ARVOSTELUT

"Täydellinen kesäelokuva" -Trendi
"Hurmaava irkkufilmi... aidosti haikea ja herkänoloinen" -Episodi
"Hyvän mielen balladi" -Image

ENSI-ILTA

04.07.2008

John Carney
Glen Hansard, Marketa Irglova, Hugh Walsh, Gery Hendrick
87 min
2006
englanti
suomi, ruotsi
Ikäraja ei vielä tiedossa
d

"Tuctr ali aeni sollicki muis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit."

- Time Magazine

d

"Duis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sollicki."

- Wired Magazine

d

"Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sle klic conse quat ipsutis sem nibh id elit. Duis selnbh."

- The Guardian