Pianistin sivunkääntäjä

Määrätietoinen Melanie, 10-vuotias teurastajan tytär, on päättänyt tulla mestaripianistiksi. Hän valmistautuu konservatorion pääsykokeeseen intohimoisen tehokkaasti. Hyvin alkanut koesoitto epäonnistuu täydellisesti,…

Pianistin sivunkääntäjä

Määrätietoinen Melanie, 10-vuotias teurastajan tytär, on päättänyt tulla mestaripianistiksi. Hän valmistautuu konservatorion pääsykokeeseen intohimoisen tehokkaasti. Hyvin alkanut koesoitto epäonnistuu täydellisesti, kun juryn piittaamaton johtaja, tunnettu konserttipianisti Madame Fouchécourt unohtuu signeeraamaan fanikuvia. Melanie lopettaa pianonsoiton kokonaan siltä istumalta.

Vuosia myöhemmin Melanie päätyy, ehkä sattuman kautta, tuon saman naisen kotiin. Ensin perheen lastenhoitajana. Melanien musiikillisten lahjojen paljastuttua hänestä tulee edelleen konsertoivan rouvan luotettu sivunkääntäjä. Syrjäisen kartanon elämä nyrjähtää lopullisti, kun Melanie osoittaa, että hän ei ole unohtanut tuota kohtalokasta päivää vuosia aiemmin. Päivää joka murskasi hänen unelmansa.

Kosto on parasta tarjoilla kylmänä, kuten tiedetään. Muusikkona Ranskassa tunnettu ohjaaja Denis Dercourt päästää kylmän harkitsevan sankarittarensa Fouchécourtin perheen kimppuun pidättyväisellä vimmalla. Aina vaatimaton ja välillä viattoman lapsellinen Melanie manipuloi tietoisen passiivisella mutta sitä intensiivisemmällä seksuaalisella vetovoimallaan perheen ja sen lähipiirin molempia sukupuolia. Toistuvasti rangaistusalueen rajalle pelaava Melanie vetää kerta toisensa jälkeen vastapuolen tekemään kohtalokkaan liikkeen. Kosto elää.

Helppoja lajityyppiratkaisuja väistävä Dercourt rakentaa elokuvasta juonittelun verkon. Mestarillinen manipulaattori Melanie pelaa muiden tunteilla ja kätkee omansa. Juoni yhdistää aikatasot elegantisti nimikirjoitusten kautta. Yksi tuhoaa Melanie-pianistin tulevaisuuden, toinen varmistaa Madame Fouchécourtin lopullisen tuhon. Elokuvan rakenne on hienostunut. Se on kuin hyvä sävellys.

ENSI-ILTA

01.12.2006

La Tourneuse de pages
Denis Dercourt
Catherine Frot, Déborah François, Pascal Greggory, Antoine Martynciow
85 min
2006
ranska
suomi, ruotsi
Ikäraja ei vielä tiedossa Voi aihetuttaa ahdistusta
d

"Tuctr ali aeni sollicki muis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit."

- Time Magazine

d

"Duis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sollicki."

- Wired Magazine

d

"Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sle klic conse quat ipsutis sem nibh id elit. Duis selnbh."

- The Guardian