Tintti ja minä

Tintin et moi on dokumentti miehestä joka loi Tintin. Ohjaaja Anders Ostergaard rakensi näyttelijä ja kirjailija Numa Sadoulin lokakuussa 1971…

Tintti ja minä

Tintin et moi on dokumentti miehestä joka loi Tintin. Ohjaaja Anders Ostergaard rakensi näyttelijä ja kirjailija Numa Sadoulin lokakuussa 1971 Hergen kanssa käymien, useita päiviä kestäneiden keskustelujen ympärille häikäisevän ja paljastavan muotokuvan julkisuutta kaihtaneesta Tintin luojasta. 14 tuntia Hergen avomielistä puhetta sisältävät nauhat ovat mieletön aarre kenelle tahansa Tintistä kiinnostuneelle. Elokuvan ansioksi voi lukea sen, että Hergen ja Tintin tarinasta kasvaa samalla yleisesti kiehtova läpileikkaus kuohuvasta vuosisadasta. Tintin seikkailut alkoivat 20-luvulla lehtistrippeinä. Hergen perintö muodostaa 23 albumia, joita julkaistaan yhä uudelleen kautta maailman, tällä hetkellä vähintään 58 kielellä. Uusintapainoksia ilmestyy juhlavuoden kunniaksi myös Suomessa.
Tintin syntymän 75-vuotisjuhlia vietettiin ranskankielisessä Euroopassa suurella humulla. Juhlajulkaisuja ja keräilijöiden aarteita tulvi kehiin. Tanskalaisilla oli ässä hihassaan: Anders Ostergaard rakensi näyttelijä ja kirjailija Numa Sadoulin lokakuussa 1971 Hergen kanssa käymien, useita päiviä kestäneiden keskustelujen ympärille häikäisevän ja paljastavan muotokuvan julkisuutta kaihtaneesta Tintin luojasta.

14 tuntia Hergen avomielistä puhetta sisältävät nauhat ovat mieletön aarre kenelle tahansa Tintistä kiinnostuneelle. Elokuvan ansioksi voi lukea sen, että Hergen ja Tintin tarinasta kasvaa samalla yleisesti kiehtova läpileikkaus kuohuvasta vuosisadasta. Tintin seikkailut alkoivat 20-luvulla lehtistrippeinä. Hergen perintö muodostaa 23 albumia, joita julkaistaan yhä uudelleen kautta maailman, tällä hetkellä vähintään 58 kielellä. Uusintapainoksia ilmestyy juhlavuoden kunniaksi myös Suomessa.

Hergen lisäksi ääneen pääsevät Tintti -ekspertit Michael Farr ja Harry Thompson, sekä Hergen, alias Georges Remin toinen vaimo Fanny Remi. Ostergaard loihtii esiin Hergen ja Tintin tarinoiden vuorovaikutukset, vuosisadan käänteentekevät tapahtumat ja myös Hergen uran ja elämän synkeämmät vaiheet. Katolisen ja oikeistolaisen perinteen vaikutus, sodan jälkeinen päätyminen mustalle listalle natsi-sympatiseeraajana, avioero ja Tintti Tiibetissä –albumin syntyyn johtanut hermoromahdus ovat kaikki mukana. Herge puhuu avoimesti myös läpikäymästään terapiasta. Elokuva sisältää runsaasti uutta tietoa Tintin luojasta, sillä Herge itse sensuroi aikoinaan Sadoulin haastattelujen pohjalta kootun kirjan. Kamera ajaa sisään Hergen hienoimpiin ruutuihin ja vie katsojan mukanaan Tiibetiin sekä Hergen peräkamarin salaisuuksien äärelle.

Tintin et moi
Anders Stergaard
75 min
2003
englanti / ranska / saksa
suomi
Ikäraja ei vielä tiedossa
d

"Tuctr ali aeni sollicki muis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit."

- Time Magazine

d

"Duis sed nibh vl a sit amet nibh vulpate. Lorem tu ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sollicki."

- Wired Magazine

d

"Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctr ali aeni sle klic conse quat ipsutis sem nibh id elit. Duis selnbh."

- The Guardian